Prevencija urinarnih infekcija

infČitav je niz mjera koje možete poduzeti za sprečavanje nastanka urinarnih infekcija, ali dvije su osnovne: unositi dovoljno tekućine tokom dana i obratiti posebnu pažnju na higijenu.

Unos najmanje 8 čaša vode dnevno i redovito mokrenje pomoći će otplaviti sve bakterije iz vašeg mokraćnog mjehura i tako najbolje spriječiti pojavu urinarne infekcije. Osim toga, puno tekućine će potaknuti bubrege na još bolji rad. Količina dnevno potrebne tekućine ovisi i o godišnjem dobu te o stupnju vaše tjelesne aktivnosti.

Osim toga, dobro je popiti dvije čaše vode prije i nakon spolnog odnosa. Mokrenje nakon odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su unesene prilikom samog odnosa, a unos tekućine će to mokrenje potaknuti. I ne samo nakon odnosa, za prevenciju je općenito važno redovito mokriti (barem svaka 4 sata), a unos velike količine tekućine će u tome svakako pomoći. Mokrenjem ćete redovno ispirati bakterije iz mokraćne cijevi te spriječiti njihovo naseljavanje u mokraćnom mjehuru. Nemojte se nikada sputavati – ako osjećate potrebu za mokrenjem, učinite to, i pokušajte isprazniti cijeli mjehur.

Higijena genitalne regije je jednako važna u prevenciji. Nakon obavljanja nužde (žene) uvijek se brišite od naprijed prema nazad, kako biste spriječile prijenos bakterija iz debelog crijeva u mokraćni sustav. Isti princip vrijedi i za pranje genitalne regije i brisanje nakon pranja. Redovito perite ruke nakon odlaska na wc, što je mjera koja će spriječiti i razvoj drugih bolesti.

Redovito perite genitalnu regiju, posebno nakon odnosa, a za pranje koristite sapune s odgovarajućim ph. Generalno izbjegavajte korištenje parfimiranih proizvoda, poput mirisnih higijenskih uložaka, wc-papira i slično. Izbjegavajte namakanje u kadi, radije izaberite tuširanje. Mijenjate li seksualne partnere, obavezno koristite kondome.
Izbjegavajte nošenje uske odjeće na donjem dijelu tijela unatoč popularnim modnim trendovima jer može nadražiti mokraćnu cijev, a i nije prozračna. Nosite pamučno donje rublje – sintetičko donje rublje je ženin pravi neprijatelj. Nepropusni materijali koji „ne dišu“ čine kožu osjetljivijom na bakterije i gljivice jer već vrlo male promjene u uvjetima i sastavu normalne mikroflore mogu dovesti do raznih simptoma i upala.
Na plaži, bazenu i slično redovito mijenjajte kupaći kostim jer nošenje mokrog kostima stvara toplu i vlažnu atmosferu vaginalnog područja, a upravo su to uvjeti koji su idealni razmnožavanje razne bakterija i gljivica. Osim toga, predugo zadržavanje u mokrom kupaćem kostimu dovodi do slabljenja obrambenog sustava organizma, što je još jedan faktor koji utječe na pojavu infekcija.

Prehrana može biti jako bitna stavka u prevenciji nastanka ovakvih oblika infekcija. Preporučuje se raznolika prehrana koja će ojačati imunološki sustav i svojim pozitivnim djelovanjem očuvati vaginalnu i crijevnu mikrofloru, a na taj način smanjiti rizik mogućeg prijenosa i infekcije mokraćnih puteva. Naravno, preporučuje se i reducirati stres (koliko god je moguće) da bi obrambeni sustav organizma mogao optimalno funkcionirati i sačuvati nas od infekcija.

Uputno je smanjiti unos kave, alkohola, gaziranih napitaka, jednostavnih šećera, životinjskih masti, što bi značilo da je dovoljno pridržavati se piramide pravilne prehrane. Ne zaboravite na tri vrlo jednostavna postulata pravilne prehrane: umjerenost, raznolikost i ravnoteža.

Mokraćni sustav i urinarne infekcije
Mokraćni sustav (urinarni trakt) je sustav za drenažu…

Kako nastaju urinarne infekcije
Do urinarne infekcije dolazi nakon što neki od uzročnika, najčešće bakterija, uđe kroz mokraćovod…

Tko najčešće oboljeva
Urinarna infekcija nastupa nakon ulaska uzročnika u urinarni trakt…

Simptomi urinarnih infekcija
Urinarna infekcija može proći i s vrlo blagim simptomima ili čak bez njih…

Dijagnostika i liječenje
urinarnih infekcija
Primijetite li bilo koji od simptoma urinarnih infekcija, odmah se obratite liječniku.