Kako nastaju urinarne infekcije?

Do urinarne infekcije dolazi nakon što neki od uzročnika, najčešće bakterija, uđe kroz mokraćovod i počne se razmnožavati u mokraćnom mjehuru, nakon čega urin (mokraća) postaje inficiran. Budući da je mokraćni sustav povezana cjelina, infekcija se lako može širiti iz jednog dijela u drugi. Međutim, do infekcije ne dolazi svaki puta kada bakterije dospiju u mjehur. Kod normalnog uriniranja mnoge se bakterije iz njega isperu. Osim toga, imunološki sustav i antibakterijske tvari iz sluznice mjehura eliminiraju mnoge uzročnike infekcije. Urinarni trakt je zatvoren, normalno sterilan i zaštićen od infekcija različitim mehanizmima kojima se eliminiraju patogeni i nepatogeni mikroorganizmi dospjeli u sustav.

kako-nastaju-infekcije

Postoje dva načina na koja svi uzročnici mogu ući u mokraćni sustav. Najčešći put ulaska i širenja infekcije je preko vanjskog otvora mokraćne cijevi odakle se infekcija tada uzlazno širi prema mjehuru, mokraćovodima i bubrezima. Drugi, znatno rjeđi put je kroz krvotok, ravno u bubrege.

U više od 75% slučajeva uzročnik nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava je bakterija Escherichia coli – uobičajeni stanovnik debelog crijeva. No, ove bakterije su vrlo pokretne i ukoliko „dopuzaju“ do mokraćnog otvora, počinju naseljavati mokraćni otvor i mokraćnu cijev te se uspinju do ostalih dijelova mokraćnog sustava. Ostali su česti uzročnici Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterococcus, te Staphylococcus saprophyticus.

Osim bakterija, virusi također mogu biti uzročnici ovih infekcija, a osnovna razlika je u tome da se ovi uzročnici prenose spolnim putem. Također su mogući i uzročnici poput Ureaplasme, Mycoplasme, Chalmydie, gljivica te brojnih parazita.