Dijagnostika i liječenje urinarnih infekcija

Primijetite li bilo koji od simptoma urinarnih infekcija, odmah se obratite liječniku. Pregled nemojte odgađati jer ne samo u roku dan-dva, nego i u roku par sati Vaše se stanje može značajno pogoršati, a time i bolovi i ostale neugodnosti koje prate urinarne infekcije. Pravodobna dijagnostika i liječenje također su iznimno bitni da se infekcija ne zakomplicira.dijagnostika-lijecenje

Na temelju provedene analize urina liječnik će odrediti trebate li terapiju (radi li se uopće o urinarnoj infekciji) i propisati vrstu terapije. Budući da su najčešći uzročnici akutnih cistitisa bakterije, u terapiji se najčešće koriste antibiotici. Kod terapije antibioticima klinički simptomi infekcije obično nestaju nakon 3 dana, ali to ne znači da je bakterija eliminirana iz sustava te je vrlo važno kuru antibiotika popiti do kraja da se svi mikroorganizmi iskorijene. U slučaju infekcija koje se ponavljaju, liječnik Vam može propisati dugotrajniju terapiju.

Osim toga, vrlo je važno uzimati velike količine tekućine (barem 2l dnevno) i redovito mokriti. Iako je za urinarnih infekcija mokrenje nerijetko bolno, trebamo ga poticati i ne smijemo izbjegavati jer mokrenjem izbacujemo bakterije iz mokraćnog sustava. Od ljekovitog bilja koje se tradicionalno koristi u ovim slučajevima, najdužu i najčešću primjenu ima medvjetka (Arctostaphylos Uva Ursi). Preporučuje se suzdržavanje od spolnih odnosa za vrijeme trajanja terapije, a ugrijavanje područja mjehura može pomoći smanjenju osjećaja boli.