Brusnica kao pomoć kod urinarnih infekcija

brusnica

Već dugi niz godina brusnica se promovira kao efikasna pomoć kod urinarnih infekcija, dominantno za prevenciju, ali čak i kao pomoć pri liječenju. Smatra se da brusnica djeluje tako da sprečava prianjanje bakterije E.coli (najčešćeg uzročnika mokraćnih infekcija) za stjenke mokraćnog mjehura, sprečavajući tako razvoj infekcije. Potražite li informaciju na forumima, vidjet ćete da je većini žena brusnica stup obrane od upale mjehura. Mnogi liječnici i magistre u ljekarnama ženama koje pate od urinarnih infekcija još uvijek preporučuju različite pripravke od brusnice, iako su rezultati ispitivanja djelovanja brusnice zapravo dvojbeni.

Neke studije iz prošlosti doista jesu ukazivale na to da brusnica može pomoći u sprečavanju razvoja urinarnih infekcija, međutim kada su prikupljeni detaljniji podaci zaključak je sasvim drugačiji, navodi Science Daily. Brusnica, pokazuju najnovije studije, pokazuje malo statistički značajno djelovanje samo u skupini spolno aktivnih žena, i to isključivo kao preventiva (ne jednom kad se infekcija već razvila), ali kod skupina starijih, djece i muškaraca nije znanstveno dokazano nikakvo djelovanje na razvoj urinarnih infekcija. Masovno korištenje brusnice ima dakle više veze s intenzivnim oglašavanjem proizvođača, nego sa stvarnom pomoći kod urinarnih infekcija.

Nekoliko sustavnih revizija istraživanja o djelotvornosti brusnice na infekcije mokraćnog sustava* objavljeno je u Cochrane Library, svaki put uključujući sve više dokaza. U reviziji iz 2008. godine prvi put je zaključeno da brusnica ipak daje samo malu korist u sprečavanju ponavljajućih urinarnih infekcija kod žena. U aktualnoj reviziji iz 2012. uključeno je još 14 novih studija pa su istraživači prikupili dokaze iz ukupno 24 studije provedene na 4.473 ljudi.

„Sada kad smo ažurirali reviziju s više studija, rezultati sugeriraju da je sok od brusnice još manje efikasan u sprečavanju urinarnih infekcija nego što je prikazalo zadnje ažuriranje“ rekao je glavni istraživač Ruth Jepson, University of Stirling, Stirling UK. U studijama gdje je ispitanicima dan sok, puno ih je odustalo tokom istraživanja, što sugerira da sok im od brusnice nije bio prihvatljiv za piće kroz dulji vremenski period. Zajednički problem sa studijama koje su ocjenjivale tablete ili kapsule na bazi brusnice je da su takvi proizvodi rijetko deklarirali količinu djelatne tvari pa je ostalo nejasno da li bi razine bile dovoljno visoke da imaju ikakav učinak.

Iako neke od manjih studija pokazuju malu korist za žene s ponavljajućim urinarnim infekcijama, kad su uključeni rezultati puno veće studije nisu nađene nikakve statistički značajne razlike između ispitanika koji su uzimali proizvode na bazi brusnice i onih koji su uzimali placebo. Istraživači su zaključili da trenutni dokazi ne podržavaju sok od brusnice kao sredstvo za sprečavanje urinarnih infekcija. Budući da se brusnica oglašavanjem već godinama nameće kao odličan izbor za pomoć pri infekcijama mokraćnog sustava i ljudi je percipiraju kao takvu, sigurno će proći dosta vremena dok ono što je poznato istraživačima postane poznato i ženama koje se s tim infekcijama bore.

Izvori:

*Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 10. Art. No.: CD001321. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub5.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121016204143.htm

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001321.pub5/abstract

http://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/womens-guide/cranberries-for-uti-protection